Domeinnaambewaking, heeft uw bedrijf dit nodig?
Het antwoord is ja, want iedere onderneming met een website, een merk- en/of handelsnaam en medewerkers met e-mailadressen heeft baat bij domeinnaambewaking. Daarvoor hoeft u geen grote domeinnaamportfolio te hebben.
Een van de belangrijkste redenen is het voorkomen van fraude. Internetcriminelen worden steeds slimmer en domeinnaamfraude wordt een steeds groter probleem. Hoewel de meeste ondernemers wel weten dat hun domeinnaam of merk kan worden misbruikt, worden de dreiging en risico’s vaak onderschat.
Risico’s
De voorbeelden van domeinnaam-gerelateerde fraude zijn inmiddels talrijk. De bekendste vormen:
- Nep-websites
Dit is aan de orde van de dag voor bijvoorbeeld de RDW. Duizenden mensen zijn gedupeerd die online een nieuw kentekenbewijs dachten te kopen op malafide sites. De sites leken betrouwbaar omdat ze eruit zagen als de officiële site van de RDW, de sites stonden hoog in de zoekresultaten wanneer er bijvoorbeeld gezocht werd op “kentekenbewijs“. Daarnaast was er geen twijfel om op site te klikken omdat de site een domeinnaam had die logisch lijkt zoals. www.tenaamcode.nl of www.rdwservice.nl (zie: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5181616/duizenden-mensen-voelen-zich-opgelicht-bij-aanvragen-kenteke).
- Phishing e-mails
Het bekendst zijn misschien wel de phishing e-mails die u worden gestuurd vanuit een e-mail adres dat de naam bevat van een bank of een naam die erop lijkt (bijvoorbeeld: noreply@emailing.ing.nl, mailnews@abnmro.nl, sns-service@particulieren-klanten.nl), die in de onderwerpregel vertellen dat uw betaalpas verlopen of verouderd is of het privacy beleid gewijzigd, en die in de e-mail vragen op een link te klikken.
- Ceo-fraude
Hierbij wordt een valse e-mail gestuurd uit naam van bijvoorbeeld de directeur van een onderneming die de (financiële) administratie vraagt met spoed een groot geldbedrag over te maken. Soms wordt de e-mail nog gevolgd door een telefoongesprek met een betrouwbaar lijkende partij, zoals iemand die zich voordoet als advocaat van het gebruikelijks advocatenkantoor. Het overkwam de onderneming achter de Pathé bioscopen, waarvan de boekhouder 19 miljoen overgemaakt bleek te hebben naar criminelen (zie: https://nos.nl/artikel/2258662-pathe-voor-19-miljoen-euro-opgelicht-door-nepmails-hoofdkantoor.
Risico’s verkleinen
U kunt de risico’s voor uw onderneming verkleinen met domeinnaambewaking.
Met domeinnaambewaking krijgt u de volgende risico’s in beeld:
- De registratie van domeinnamen die lijken op die van uw onderneming of die het merk van uw onderneming bevatten. U kunt vervolgens stappen laten nemen tegen deze domeinnamen en hiermee nep-websites onder die domeinnamen de kop in drukken en voorkomen dat frauduleuze e-mails vanuit dat domein kunnen worden gestuurd.
- De risico’s die de eigen domeinnamen van uw onderneming kunnen vormen. Uw onderneming kan domeinnamen hebben die uit het oog verloren zijn, die geregistreerd zijn op naam van een medewerker die niet meer bij u werkt, of die horen bij een andere rechtspersoon (die is overgenomen of die de activiteiten heeft gestaakt). Deze domeinnamen kunnen worden misbruikt om toegang te krijgen tot de systemen van uw onderneming.
- Domeinnamen van gelieerde ondernemingen. Bedrijven die met u samenwerken of aan u verbonden zijn kunnen ook domeinnamen hebben die uw merk bevatten. Hiermee kunnen ze ongevraagd profiteren van de bekendheid van uw merk, maar ook de reputatie of het onderscheidend vermogen schaden wanneer zij niet voldoen aan de “brand policy” of niet voldoen aan dezelfde veiligheidsstandaarden. Met domeinnaambewaking krijgt u deze domeinnamen in beeld en kunt u gepaste maatregelen nemen.
Wacht niet langer
Wit u weten wat domeinnaambewaking voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op via kroon@dillingerlaw.nl of vult het contactformulier in en wij nemen contact op met u.