Vijf voordelen van het registeren van uw ontwerp als modelrecht

Mobirise

Het uiterlijk van producten (van bijvoorbeeld sieraden, schoenen en kleding tot gadgets en huishoudelijke producten) geeft vaak de doorslag bij de beslissing van de consument om tot aankoop over te gaan. Op nieuwe ontwerpen rust vaak al gratis en automatisch auteursrecht. 

Een aanvullende registratie van uw ontwerp als model kan desalniettemin helpen bij het optreden tegen concurrenten die uw producten kopiëren. Wat zijn nu voordelen van een modelregistratie bovenop het auteursrecht?

1. Het bestaan van een modelrechtregistratie op zich kan soms al voldoende zijn om concurrenten ervan te weerhouden uw ontwerp te kopiëren. Zij kunnen zelf in het register controleren of een modelrecht rust op uw ontwerp. Voor auteursrechten bestaat een dergelijk register niet. 

2. Als uw ontwerp gekopieerd is, dan helpt het certificaat van uw modelrechtregistratie vaak bij het (sneller) overtuigen van de inbreukmaker om te stoppen met het gebruik maken van uw ontwerp. 

3. Met uw modelrechtregistratie kunt u eenvoudiger bij de rechter aantonen dat u het ontwerp eerder gemaakt heeft dan uw concurrent. De modelregistratie vermeldt de datum van aanvraag en inschrijving van het model. Als u alleen een beroep kunt doen op het auteursrecht, moet u aantonen wanneer het werk precies gemaakt is.

4. Voor inbreuk op een geregistreerd modelrecht is het voldoende dat het uiterlijk van het product van uw concurrent geen andere algemene indruk wekt. Voor inbreuk op een auteursrecht moet u ook nog aantonen dat daadwerkelijk sprake is van ontlening, en dat is een extra horde die niet altijd makkelijk te nemen is.

5. Een registratie als Gemeenschapsmodel levert de mogelijkheid tot het gebruik van interessante wettelijke regelingen op, zoals het inbreukverbod voor de gehele Europese Unie. 

Heeft u vragen over modelrechten neem dan vrijblijvend contact op via kroon@dillingerlaw.nl 

Mw. mr. Leonie Kroon

advocaat

tags: modelrecht, auteursrecht, inbreuk, inbreukverbod, productvormgeving, kopiëren, i-depot, proceskostenveroordeling, mode, sieraden, gadgets

SUBSCRIBE

SIGN-UP FOR NEWS UPDATES AND ALERTS

CONTACT US

Dillinger Law.
Danzigerbocht 23
1013 AM Amsterdam
secretary@dillingerlaw.nl
+31 88 628 8314